Moartea începe să sune mai bine: „Creștinii chinezi sunt torturați în tabere de «spălare a creierului»

30. 06.2019

Creștinii din China sunt reținuți în centre secrete și mobile de „transformare”, unde sunt supuși spălării creierului, torturii și bătăilor, fiind forțați să renunțe la credința lor, a dezvăluit un nou raport.

Li Yuese, membru al unei „biserici de casă” subterane din provincia Sichuan din sud-vestul țării, a declarat pentru Radio Asia Libereă că a fost ținut timp de 10 luni într-un centru condus de Chinese Communist Party’s United Front Work Department, aflat la guvernare, după un raid asupra bisericii sale în 2018.

„Era un centru mobil, care se putea aranja oriunde într-un subsol”, își amintea Li. „Erau oameni din mai multe departamente ale guvernului. Aveau propriul comitet PCC de probleme legale și politice și vizau în principal creștinii care sunt membri ai bisericilor de casă”, a spus el.

Li a spus că a fost ținut într-o cameră fără ferestre, fără ventilație și i s-a interzis să iasă afară în tot timpul în care a fost ținut captiv în centru. Acolo, el a fost supus la diferite forme de tortură, de la bătăi la manipulare mentală.

„Te amenință, te insultă și te intimidează. Aceștia erau oficiali ai Frontului Unit, bărbați, femei, uneori neidentificați, de obicei în haine simple. Poliția închide ochii la asta”

membru al unei „biserici de casă” 
Asia is 'new hotbed of Christian persecution' with situation in China worst  since Cultural Revolution, report claims | South China Morning Post

„Trebuie să accepți declarația pe care ți-o pregătesc. Dacă refuzi, vei fi perceput ca având o atitudine greșită și te vor ține în detenție și vor continua să te bată.”

Li a declarat că majoritatea deținuților săi au fost, de asemenea, persoane care au fost eliberate pe cauțiune în timpul detenției penale pentru participarea la activități legate de biserică. Pentru că poliția nu i-a putut acuza pentru anumite infracțiuni, au fost trimiși în așa-numitele centre de „transformare”.

„Ei au folosit metode de spălare a creierului pe aceia dintre noi care au fost pe cauțiune de la centrul de detenție”, a spus el. „Era într-o locație secretă, într-un subsol. Nu exista nicio limită de timp pentru procesul de spălare a creierului. Nu știu care a fost cea mai lungă perioadă în care cineva a fost ținut acolo, dar am fost reținut timp de opt sau nouă luni. Nu poți vedea soarele, așa că pierzi orice noțiune a timpului.”

Two Christian Human Rights Lawyers Electrocuted, Tortured in Chinese Prison

Creștinul a spus că motivul sinuciderii și auto-vătămarea au fost întâlnite în centru din cauza torturii continue pe care deținuții au îndurat-o.

„Nu am putut dormi; după ce stai acolo o săptămână, moartea începe să sune mai bine decât să stai acolo”, a spus Li. „M-am lovit de perete ca auto-vătămare.”

„Pe când eram acolo, am încercat odată să-mi deschid ochii, dar eram atât de amețit încât nu am putut”, a spus el. „Patru sau cinci dintre ei m-au apucat de brațe și picioare și m-au pus la pământ. Mi-au injectat un medicament și m-au făcut conștient.”

În cele din urmă, când am fost eliberat, Li a spus că a fost într-o stare de sănătate extrem de slabă și va rămâne tulburat de experiență.

Un alt creștin a declarat pentru RFA că asemenea centre sunt folosite în China, făcute special pentru creștini, membri ai bisericii catolice subterane și ai mișcării spirituale Falun Gong.

Un avocat pe nume Zhang, din provincia nordică Hebei, care reprezenta anterior un număr de foști deținuți catolici, a declarat că în loc să depună plângere penală împotriva practicanților religioși, PCC pur și simplu „îi făcea să dispară”.

„Unii au fost trimiși înapoi acasă după cinci sau șase ani, acesta fiind modul în care oamenii au învățat despre centrele de spălare a creierului – din experiențele lor”, a spus Zhang, adăugând că el crede că astfel de centre există în China de o lungă perioadă de timp.

Open Doors clasează China pe locul 17 în Lista mondială de supraveghere a 50 de țări în care creștinii sunt cei mai persecutați.

Bisericile sunt monitorizate și închise în întreaga țară, fie că sunt subterane sau parte a Three-Self Patriotic Movement, biserica protestantă este sancționată, în mod oficial, în China. Guvernul a impus, de asemenea, o interdicție privind vânzarea online de Biblii și folosește tehnologie înaltă de supraveghere pentru a asupri și monitoriza credincioșii.

14 Christian House Church Leaders Abducted in China Amid Communist  Crackdown on Faith - The Christian Post

Alte represiuni asupra creștinilor au constant în forțarea lor să renunțe la credință și să înlocuiască chipul lui Isus cu portrete ale președintelui Mao și președintele Xi Jinping, precum și demolarea în curs de desfășurare a bisericilor.

Boyd-MacMillan, director de cercetare strategică la centrul creștin de caritate Open Doors, a declarat recent pentru Express UK că PCC este din ce în ce mai preocupat de creșterea populației creștine, iar ca rezultat, a început să ia măsuri.

„Credem că dovezile cu privire la motivul pentru care biserica chineză este atât de vizată, este că liderii sunt speriați de dimensiunea bisericii și de creșterea ei”, a spus Boyd-MacMillan.

„Și dacă crește în ritmul pe care l-a făcut din 1980, și asta înseamnă între 7 [la sută] și 8 la sută pe an, atunci te uiți la un grup de oameni care vor fi 300 de milioane de oameni puternici, până în 2030. Și, știți, conducerea chineză, chiar face planuri pe termen lung, adică, planul lor economic merge până în 2049, așa că asta îi deranjează. Pentru că eu cred că dacă biserica continuă să crească așa, atunci vor trebui să împartă puterea.”