Un raport al SUA a catalogat activismul pro-viață și cel pro-avort ca fiind o amenințare extremistă de violență domestică

18. 04.2021

Un raport făcut public săptămâna trecută de către Departamentul de Securitate Internă al SUA a pus activiștii pro-viață și pro-avort pe lista grupurilor extremiste de violență domestică.

Raportul din 1 martie, întocmit de directorul Serviciului Național de Informații, a concluzionat că „extremiștii de violență domestică (DVE) care au la bază o serie de ideologii și sunt provocați de ultimele evenimente politice și sociale din Statele Unite reprezintă o amenințare reală pentru patrie în 2021”. Documentul a inclus o listă de „categorii” a „extremiștilor de violență domestică”, dar nu a menționat niciun grup sau vreo organizație anume.

 

„Extremiștii de violență domestică care au protestat pe tema avortului”, definiți ca „DVE cu agende ideologice care vin în sprijinul convingerilor pro-viață sau pro-avort” au fost enumerați ca fiind una dintre categoriile de extremiști ai violenței domestice, identificate de serviciile de informații. Raportul a susținut că „simpla susținere a pozițiilor politice sau sociale, „activismul politic” și „utilizarea retoricii puternice nu pot constitui un extremism violent și pot fi protejate constituțional”.

În sens mai larg, „extremiștii violenței domestice” au fost definiți ca „actori ai SUA care desfășoară activități periculoase pentru viața umană, care încalcă legile penale ale Statelor Unite sau ale oricărui stat; lăsând impresia că ar intenționa să intimideze sau să constrângă o populație civilă; și să influențeze guvernul prin distrugere în masă, asasinat sau răpire”.

În timp ce activiștii pro-viață efectuează, în general, activități pașnice au existat cazuri de violență comise împotriva furnizorilor de avort, a susținătorilor și a clinicilor de avort.

În 2015, Robert Dear a deschis focul asupra unui Planned Parenthood în Colorado Springs, din Colorado, ucigând trei persoane și rănind alte câteva. El le-a spus polițiștilor: „gata cu bucățile din copii”, referindu-se la video-urile filmate sub acoperire a unor discuții ale celor de la Planned Parenthood despre vânzarea organelor, țesuturilor și membrelor bebelușilor avortați.

În 2009, susținătorul de avort, George Tiller, a fost ucis în timp ce participa la serviciul unei biserici din Kansas. Scott Roeder a fost arestat pentru crimă, iar fosta lui soție a susținut că „a fost foarte vocal în privința opiniilor sale anti-avort”, spunând că nu și-ar fi imaginat vreodată că va „merge atât de departe”.

Chiar înainte să fie dezvăluit motivul celui care a tras cu arma, grupurile pro-viață s-au grăbit să condamne uciderea furnizorului de avorturi. Grupul pro-viață Susan B. Anthony List a descris uciderea lui Tiller drept un „act împotriva vieții”, președintele său Marjorie Dannenfelser afirmând că „drepturile unei ființe umane nu pot fi niciodată onorate prin diminuarea sau ignorarea drepturilor altei persoane”.

În plus, cineva a adus la cunoștință că Scott Roeder a lăsat comentarii pe site-ul pro-viață Operațiunea de salvare, comparându-l pe Tiller cu un doctor nazist al lagărelor, care „trebuia să fie oprit înainte ca el și cei care-l protejează să aducă judecata asupra națiunii noastre”. Operațiunea de salvare a explicat că Roeder „nu a fost niciodată un membru, colaborator sau voluntar în cadrul organizației” și că mii de oameni postează zilnic pe forumul public al site-ului.

Alte exemple ale violenței anti-avort includ atacul cu bombă din 1997 a unei clinici de avorturi din Atlanta, Georgia, și incendierea din 1999 a unui Planned Parenthood din Dakota de Sud. În timp ce atacurile împotriva activiștilor și clinicilor pro-avort au primit o mare atenție de la mass-media, protestatarii pro-viață au fost, de asemenea, obiectul unor acte de violență.

Why 'pro-life' activists won't protect women during childbirth |  Coronavirus pandemic | Al Jazeera

În 2015, un susținător al avortului a aruncat cu un cocktail Molotov în doi protestatari pro-viață adunați în fața unui Planned Parenthood din Texas. Autorul a depus anterior mărturie împotriva Senatului Bill 1, o măsură menită să oprească avorturile după 20 de săptămâni de sarcină. Potrivit World Net Daily, ea a susținut în timpul mărturiei sale că „sarcina nedorită apare la victimele violului de la vârsta de 9 ani la 90”.

În 2009, activistul pro-viață, Jim Pouillon, a fost ucis în timp ce ținea un semn pro-viață reprezentând un copil avortat, în fața unui liceu din orașul său natal din Michigan. Un fost consilier municipal a mărturisit că în ziua crimei, mama trăgătorului l-a sunat de mai multe ori plângânsu-se că Pouillon era „rău” și „urât”.

Fostul congresman a relatat că mama i-a mai spus că vrea să-și „trimită băieții să-l vadă pe Jim”, iar după crimă a spus „am rezolvat problema orașului, fiul meu l-a împușcat pe Jim Pouillon”. Judecătorul care supraveghea cazul a refuzat să lase juriul să asculte mărturia fostului congresman, spunând că erau doar „zvonuri”. Președintele de atunci Barack Obama, un susținător ferm al avortului, a condamnat uciderea lui Pouillon, spunând că „indiferent de care parte ești într-un conflict, violența nu e niciodată răspunsul potrivit”.

Și clinicile de avort s-au confruntat cu violență, la fel și centrele de sarcină pro-viață. În 2016, un centru pro-viață pentru femeile însărcinate din New Mexico a fost incendiat. În 2019, un eveniment pro-viață la un colegiu din Minnesota a trebuit să fie evacuat din cauza unei amenințări cu bombă.

În timp ce nimeni nu a fost grav rănit la evenimentul pro-viață din Minnesota, autorul a lăsat în urmă o „bombă mirositoare” care putea provoca „greață și dureri de cap”, „iritarea ochilor, o pierdere a mirosului, edem pulmonar, și chiar moartea”. Oamenii din apropierea locului au început să se simtă rău, au tușit și s-au simțit amețiți”, în timp ce „cel puțin trei persoane au raportat dureri de cap și iritații toracice”.

Distribuie acest articol!