Documentarul de la PBS arată impactul lui Billy Graham asupra politicii SUA și a mișcării evanghelice

07. 06.2021

„American Experience” seria istorică de la PBS premiată cu Emmy, îl va prezenta pe evanghelistul de renume mondial, Billy Graham, într-un nou documentar care pătrunde în luptele despre smerenie și mândrie, în timp ce a ajuns să influențeze de unul singur politica americană, aducând în același timp milioane de oameni la Isus.

„American Experience” a adus în lumină personalități istorice de mai bine de 30 de ani, iar noul documentar despre Graham va avea premiera luni, de la ora 21, ora Americii, pe toate posturile PBS.

Filmul prezintă povestea evanghelistului, de la începuturile sale modeste la o fermă din Carolina de Nord până la predicatorul activ care a adus un impact major în creștinism și în toată America.

„Așa cum prezintă și jurnalista Nancy Gibbs în film, Billy Graham a devenit, la un moment dat în anii 1950, cel mai faimos om din lume”, a declarat Sarah Colt, directorul „Billy Graham” pentru The Christian Post detaliind motivul pentru care PBS a ales să-l evidențieze pe misionar. „Este cu totul remarcabil. Având în vedere acest lucru, cât și rolul său în inițierea unei noi relații între creștinism și politică în istoria țării noastre, așa cum argumentăm și în film, povestea lui trebuie să facă parte din «American Experience»”.

Billy Graham stood tall, even when he came up short | National Catholic ReporterFilmul aduce argumente pentru Graham și „predicile sale fundamentaliste timpurii care au valorificat anxietățile apocaliptice ale unei lumi post-atomice, îndemnând oamenii să adopte singura soluție posibilă: dedicarea vieții lui Hristos”, se prezintă în sinopsis. „American Experience” merge până acolo încât descrie modul în care Graham a renunțat la stilul său inițial de predicare și a devenit o celebritate internațională care „a construit din media un imperiu, predicând milioanelor de oameni din întreaga lume, ajungând chiar și la urechea magnaților, a regalității și președinților”.

„Relația lui Graham cu [președintele Dwight] Eisenhower este esențială pentru înțelegerea rolului său în inițierea unei noi relații între creștinism și politică în istoria națiunii noastre … Graham joacă un rol important în înțelegerea acestei noi schimbări spre un naționalism creștin, care are loc sub Eisenhower”, a afirmat Colt atunci când a vorbit despre influența lui Graham în politică.

Până la moartea sa, la vârsta de 99 de ani, se estimează că Graham a predicat la 210 milioane de oameni. Filmul regizat de Colt, produs de Helen Dobrowski și Cameo George, prezintă modul în care Graham a fost catalizatorul mișcării evanghelice actuale din America, dar și modul în care și-a folosit darurile ca vorbitor pentru a împărtăși Evanghelia lui Hristos în întreaga lume.

Următorul interviu este o transcriere editată a lui Colt cu CP, unde împărtășește motivul pentru care „American Experience” a ales să aducă la lumină viața lui Graham și să exploreze unele zone necunoscute – cum ar fi politica, „lupta pastorului cu mândria” și problemele sociale.

The Christian Post: De ce a fost important să-l puneți în lumină pe Billy Graham pentru „American Experience” pe PBS?

Colt: Billy Graham este o figură atât de emblematică, însă mulți americani, în special tineri, dacă au auzit de el, nu-și dau seama cine a fost și nu realizează importanța vieții și a moștenirii lăsate. După cum prezintă și jurnalista Nancy Gibbs în film, Billy Graham a devenit, la un moment dat în anii 1950, cel mai faimos om din lume. Este remarcabil, având în vedere acest lucru, cât și rolul său în inițierea unei noi relații între creștinism și politică în istoria țării noastre, așa cum argumentăm și în film, povestea lui trebuie să facă parte din „American Experience”.

CP: Acest documentar îl prezintă pe Graham într-o lumină nouă, prezentând lupta lui dintre „smerenieiși a mândrie”. Care a fost sursa de inspirație din acest punct de vedere?

Colt: Am fost inspirați de propriile sale cuvinte și de faptul că el a recunoscut realitatea acestei lupte care este documentată de biograful său oficial, William Martin. Acesta l-a intervievat pe Billy Graham de multe ori în persoană și i-a scris biografia oficială: „A Prophet with Honor”. Așa cum explică Martin în film „A existat un război între ambiție și umilință. S-a luptat cu asta de-a lungul vieții. Am fost intrigat de această tensiune care exista în Graham, și, având în vedere că realizam o biografie, era un fir important de urmărit.”

CP: Impactul în spațiul politic a fost, de asemenea, puternic evidențiat în film, spunând că „s-a folosit de creștinism pentru a polariza”. Vedem cum președintele Truman îl percepe ca un „showman”, pe Eisenhower susținându-l, urmând apoi descensiunea lui Graham după scandalul cu Nixon. Ce sperați că vor înțelege oamenii din influența pe care a avut-o în politică?

Colt: Viața lui Billy Graham este fascinantă din mai multe motive, însă rolul lui în ceea ce privește politica și președinția pare deosebit de relevant, mai ales în lumina alegerilor prezidențiale din 2016, când mulți evanghelici și-au încredințat votul pentru victoria [fostului președinte] Trump.

Relația lui Graham cu Eisenhower este esențială pentru înțelegerea rolului său în inițierea unei noi relații între creștinism și politică în istoria națiunii noastre. Există o falsă credință în cultura populară că țara a fost fondată ca națiune creștină. Istoria arată că fondatorii s-au asigurat în mod clar că religia și guvernul au fiecare domeniul lor, despre care credeau că vor permite fiecăruia să înflorească. Lucrul acesta s-a întâmplat în 1950, de exemplu, atunci când Dumnezeu este adăugat la Jurământul de credință, pe moneda de hârtie și la motto-ul oficial al națiunii. Graham joacă un rol important în înțelegerea acestei schimbări care se întâmplă sub Eisenhower și duce spre naționalismul creștin.

După Nixon și Watergate, Graham se retrage din partizanatul lui politic public, dar cu acel moment, el a deschis o ușă care se deschide tot mai larg în deceniile următoare.

CP: Cum ați reușit s-o convingeți pe sora lui Graham, Jean Ford, să vorbească despre viața fratelui ei?

Colt: Îi sunt recunoscătoare biografului lui Graham, Grant Wacker, care ne-a călăuzit în acest proiect și pentru că mi-a făcut cunoștință cu Jean și Leighton Ford. Jean Ford este sora mai mică a lui Billy Graham, iar ea și soțul ei au fost incredibil de deschiși și generoși să împărtășească din perspectivele, cunoștințele și poveștile lor. A fost o mare plăcere să-i cunosc. Apoi, când lucram cu materialele din arhivă, am fost încântați să găsim imagini cu tânăra Jean lucrând la centrala telefonică  a birourilor „Billy Graham Crusade” din New York, în 1957. S-o urmăriți în film!

CP: Integritatea lui morală a fost apreciată de mulți. El a primit întotdeauna salariul unui predicator obișnuit și a avut grijă să se păzească atunci când era în preajma altor femei. Ce ar putea învăța predicatorii din ziua de azi din acest lucru?

Colt: Din punctul acesta de vedere, Graham a practicat ceea ce a predicat, iar lipsa lui de ipocrizie i-a consolidat imaginea în ochii publicului. Mulți evangheliști de dinaintea lui au fost implicați în diverse „scandaluri” care le-au compromis predicile. Billy Graham a fost hotărât să nu cadă în acele capcane, iar el și colegii săi și-au promis unul altuia încă de la început că vor fi transparenți în relațiile lor financiare și personale. Spre meritul lor, din câte se știe, s-au ridicat la nivelul așteptărilor.

Evangelist Billy Graham Dies at Age 99; Reached Millions

CP: Graham a folosit mass-media pentru a duce mai departe Evanghelia. Ne puteți vorbi despre puterea mass-mediei în a duce mai departe mesajul lui?

Colt: Billy Graham este incredibil de priceput în a se folosi de presă. Din multe puncte de vedere, povestea lui este cea a omului potrivit la timpul potrivit, și în mod sigur, apariția mass-mediei a fost extrem de importantă pentru succesul său. Când am început să aprofundăm materialul din arhivă, am fost foarte surprinsă de primele apariții televizate ale lui Graham. Într-un moment în care oamenii abia înțelegeau ce însemna televiziunea, Billy Graham a fost imediat un maestru al ei.

Se simte foarte bine în fața camerei; el înțelege imediat intimitatea acestui canal. Este extraordinar. El realizează și o emisiune săptămânală la radio, scrie pentru ziar și deschide un studio la Hollywood. Toate aceste canale au ajutat la răspândirea mesajelor sale.

CP: Documentarul a mai spus că Graham a apărat egalitatea rasială, dar mai avea legături cu segregaționiștii. Cum credeți că ar fi perceput acest lucru în zilele noastre?

Colt: În film explorăm ideile progresiste ale lui Graham despre egalitatea rasială în comparație cu colegii săi albi din Sud, care intră în conflict cu dorința lui de a păstra și de a ajunge la cel mai mare public posibil. Pe măsură ce puterea și faima lui cresc concomitent în vreme ce mișcarea pentru drepturile civile începea să ia amploare la începutul anilor 1960, Graham alege să nu participe. După cum explică jurnalista Nancy Gibbs: „El a crezut în ordine. Graham este într-adevăr o evanghelie a ascultării. Tot acest principiu fundamental al neascultării la nivel național… este greu de înțeles pentru el.”

Am încurajat oamenii să intre pe site-ul „American Experience” pentru a vedea un eseu excelent care detaliază relația lui Graham cu Martin Luther King.

CP: Unii oameni din documentar l-au numit pe Graham un „susținător al puterii pentru sine”. Ați spune că acesta a fost adevărul după ce i-ați prezentat întreaga lui muncă de o viață?

Colt: Pledoaria lui Graham pentru putere i-a permis să aibă o răspândire mai largă. Relațiile lui cu președinții, cea mai înaltă funcție politică din Statele Unite, i-au permis să încerce să influențeze politica într-un mod care să se conformeze credințelor sale religioase și morale.

CP: Ce cu sperați să rămână oamenii din acest documentar?

Colt: Succesul său ca evanghelist nu a fost inevitabil sub nicio formă. A fost rezultatul perseverenței sale în chemarea pe care a simțit-o – fiind inovator și profund în răspândirea mesajului într-un anumit timp din istoria Americii și a lumii, mesajul lui a rezonat și a fost ușor de transmis. Omul potrivit la locul potrivit în momentul potrivit.

Noi sperăm ca oamenii să rămână nu numai cu o mai bună înțelegere a persoanei și lucrării lui, ci și cu o înțelegere a moștenirii lăsate atunci când vine vorba de religie și rolul său în politică. Billy Graham, așa cum susținem în film, este responsabil pentru crearea unei relații între creștinismul conservator și președinție.

Pentru a viziona „Billy Graham” pe PBS, verificați anunțurile locale sau vizitați PBS.org sau aplicația video PBS.

 

Distribuie acest articol!