TD Jakes avertizează bisericile că au devenit „surde” din cauza „tribalismul”

08. 06.2021

Într-o societate din ce în ce mai divizată, episcopul T.D. Jakes a avertizat că „tribalismul” pătrunde chiar și în Biserica lui Isus Hristos și o face să devină „surdă” la situația celor din afara ei.

„Cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să depășim zona de siguranță a bisericilor noastre și în cele din urmă să împlinim trimiterea din Matei 28:19 de a merge în toată lumea”, a spus Jakes, liderul bisericii „Potter’s House” din Dallas, Texas, în podcastul „Edifi Podcast With Billy Hallowell.”

„Dar înainte să-i îndrumăm, trebuie să-i ascultăm. Pentru că eu cred că există o mare deconectare între biserică și lumea în care este așezată. Și aceast lucru face diferența în modul în care abordăm Marea Trimitere”.

Jakes, care a lansat recent ultima sa carte „Don’t Drop the Mic: The Power of Words Can Change the World”, a deplâns „tribalismul” despre care spune că este predominant atât în cercurile creștine, cât și în cele necreștine.

Tribalismul este definit ca o „loialitate puternică față de propriul trib, partid sau grup”.

El a spus că oamenii sunt „încurajați chiar și de notificările telefonului sau alte lucruri să rămână izolați în grupul lor.”

„Tribalismul duce întotdeauna la război. Întotdeauna”, a subliniat bărbatul de 63 de ani. „Trebuie să dărâmi zidul și să nu mai construim altele între noi, ci să creăm cercuri în jurul nostru și să începem să vorbim… Mă refer la a deveni prieteni cu oamenii. E greu să urăști pe cineva pe care-l înțelegi.”

Ascultă: abonează-te la „The Edifi Podcast With Billy Hallowell.”

Bazându-se pe exemplul lui Isus și al altor eroi biblici, Jakes a subliniat importanța empatiei și a „ascultării”. El a avertizat că „dacă vorbești fluent și îți pierzi auzul, discursul tău va slăbi până la nivelul auzului tău”.

„Eu cred că biserica a devenit surdă”, a spus el. „Și devenind așa, suntem atât de ocupați să dăm învățături și să tot vorbim. Și ne cunoaștem replicile de pe rost și topicurile de discuție, [dar] nu știm să ascultăm.”

„Și trebuie să ascultăm. Suferim ca țară pentru că avem un Congres, o conducere și o societate care pare să nu asculte”, a adăugat el. „Sunt atât de ocupați să lupte între dreapta și stânga, încât nu-i pot auzi pe oamenii pe care îi reprezintă. Se pare că nu mai contează ce cred oamenii.”

Autorul bestseller al The New York Times a subliniat că schimbarea nu vine de la „oamenii de la televizor”, ci de la oamenii obișnuiți care învață să se înțeleagă unii pe alții.

„Aceasta este țara noastră, nu oficialii aleși, nu oamenii celebri, nu oamenii bogați. Aceasta este țara noastră”, a declarat el. „Și dacă vrem schimbare, schimbarea trebuie să înceapă în viața noastră, în loc să ne înfuriem din cauza faptelor lor. Depinde de noi să facem o lume mai bună. … Microfonul e în mâinile tale. Lasă-ți vocea să fie auzită. Dar ascultă-i și pe ceilalți.”

Jakes nu este singurul lider evanghelic care avertizează cu privire la pericolele tribalismului în Trupul lui Hristos.

În ianuarie, eticianul baptist din Sud, Russell Moore, a avertizat că majoritatea crimelor comise împotriva minorităților religioase din China și din alte părți sunt bazeate pe „tribalism„ și invizibilitate „întrucât restul lumii nu acordă atenție”.

„Modelul lui Isus Hristos ne spune să fim atenți la aproapele nostru care este persecutat, bătut”, a spus el. „Așa că haideți să ne rugăm pentru… oameni persecutați. Să ne rugăm nu doar individual, ci împreună, și să ne rugăm pentru ei pe nume.”

„Să fim oamenii care apără pe oricine este făcut invizibil, oricine este intimidat și agresat în jurul nostru și în comunitățile noastre, pentru că suntem ai lui Isus Hristos.”

„Administrația mea va fi întotdeauna alături de comunitatea LGBTQI+”, a afirmat Biden într-o declarație, promițând să continue să colaboreze cu aliați și parteneri la nivel global pentru a promova drepturile persoanelor LGBT.

„Am reușit până acum să desființăm politicile discriminatorii [sic] care vizează americanii LGBTQI + și am numit persoane LGBTQI + până la cele mai înalte niveluri în guvernul nostru.”

Luni se sărbătorește data când Organizația Mondială a Sănătății a declasificat homosexualitatea ca tulburare mintală în 1990.

Publicată luni dimineață, o fișă informativă a Casei Albe care a explicat că administrația implementează mai multe măsuri ca parte a unui memorandum din februarie privind drepturile persoanelor „lesbiene, gay, bisexuale, transgender, queer și intersexuale (LGBTQI+) din întreaga lume”.

Măsurile includ combaterea legilor împotriva homosexualității și a identității transgender, protejarea refugiaților care se identifică ca LGBT și răspunde la abuzurile împotriva drepturilor omului ale persoanelor LGBT și anulează tot ceea ce Casa Albă a numit „politici inconsecvente” de către administrația anterioară.

Un exemplu presupune îndrumarea provizorie a Departamentului Apărării „pentru a opri orice acțiuni negative ale personalului împotriva persoanelor transgender pornite sub administrația anterioară”.

Ex-W.Va. pastor T.D. Jakes: 'It's so much easier to wear a mask than wear a  ventilator' | WCHS

„USAID a revizuit, de asemenea, Gender Equality and Women’s Empowerment Policy și Policy on Counter-Trafficking in Persons from 2017-2021, care au eliminat sau redus problemele care vizau persoanele LGBTQI+”, se adaugă în fișa informativă.

„USAID și alți oficiali guvernamentali responsabili pentru drepturile omului LGBTQI+ au restabilit legături strânse cu programele responsabile pentru extinderea drepturilor omului și problemele de gen și s-au reimplicat în misiuni în întreaga lume.”

Oficialii Casei Albe și administratorul USAID, Samantha Power, au participat luni după-amiază la un eveniment de recunoaștere a Zilei Internaționale împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, împreună cu lideri credincioși și din comunitate.

În declarația sa, Biden a spus că „pandemia COVID-19 și creșterea autoritarianismului din întreaga lume continuă să adâncească decalajele economice, sociale și de protecție pentru persoanele LGBTQI+”.

Biden a adăugat că, deși există aproximativ 70 de țări care încă incriminează relațiile între persoane de același sex, americanilor LGBT nu li se asigură „o protecție de bază în 25 de state și continuă să se confrunte cu discriminarea în locuințe, educație și servicii publice”.

Președintele și-a exprimat susținerea față de Legea Egalității, un act legislativ controversat adoptat de Camera Reprezentanților, care ar adăuga orientarea sexuală și identitatea de gen la legea federală privind drepturile civile.

Criticii au argumentat că Legea Egalității ar reduce drepturile grupurilor religioase și ale altor persoane care s-ar opune homosexualității sau ideologiei transgender din motive morale sau teologice. Legislația stagnează în Senat.

În martie, un grup de clerici afro-americani și persoane publice, printre care pastorul unei mari biserici, A.R. Bernard, și fostul fundaș al NFL, Benjamin Watson, au trimis o scrisoare deschisă la Comisia Judiciară a Senatului, în opoziție față de Legea Egalității.

„Legea Egalității este o reflectare a sistemului nostru defect, nu un exemplu al spiritului civic și al măsurilor de bună credință necesare pentru a-l vindeca”, se spune în scrisoare.

„Aceasta ar elimina multe dintre drepturile de bază care permit organizațiilor religioase să funcționeze în conformitate cu principiile credinței lor. Aceasta ar permite ca drepturile LGBT să fie folosite ca o sabie împotriva instituțiilor religioase decât ca un scut pentru a proteja persoanele vulnerabile.”

În februarie 2019, administrația Trump a cerut altor țări să pună capăt incriminării homosexualității.

Fostul ambasador al SUA din Germania, Richard Grenell, un oficial homosexual care a servit în administrația Trump, a declarat la acea vreme pentru NBC News că „este de necrezut că în lumea de astăzi, un bărbat de 32 de ani ar putea fi spânzurat în Iran doar pentru că este homosexual”.

„Oamenii religioși, cei care nu sunt neapărat în lupta LGBT, înțeleg că incriminarea homosexualității este absolut greșită”, a spus Grenell.

În timpul discursului său la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU din septembrie 2019, Trump a declarat că „SUA este solidară persoanelor LGBTQ care trăiesc în țări care pedepsesc, închid sau execută persoane pe baza orientării sexuale”.

Distribuie acest articol!